Cimera del Clima COP25

La Cimera de Clima COP25 resulta el cim més llarga de la història amb uns resultats decebedors per enfrontar la crisi climàtica que està patint el planeta.

Davant la «urgent necessitat d'abordar la bretxa significativa» entre els «esforços de mitigació» i les emissions, els objectius de mantenir l'augment de temperatura, però, es van mantenir idèntics: 2n C per sobre dels nivells preindustrials, «perseguint els esforços per limitar »a 1,5º. Sí fixa en 100.000 milions de dòlars el compromís de «mobilitzar» els fons per als països afectats pel canvi climàtic i en desenvolupament.

La COP posa les bases perquè aquesta ambició es tradueixi en resultats reals, segons el Govern espanyol. «El mandat és clar: els països hem de presentar contribucions nacionals més ambicioses que les actuals en 2020», va assegurar la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. «És important respondre a les demandes de la gent i de la ciència, i comprometre'ns a fer més i més ràpid».

Per a Glasgow queda obert pel que fa tant a l'mercat de l'carboni i, per tant, la concreció de l'finançament dels països en desenvolupament, que emeten un percentatge mínim comparat amb els industrialitzats. Japó va insistir atenir-se al que dicta l'Acord de París i aferrar-se a un còmput de «emissió global», en contrast amb Suïssa, que va anunciar en la plenària que aplicaria des d'ara «normes robustes», que intentaria traslladar-les a l'àmbit multilareral, per el mercat de carboni. «Esperem tenir normes clares per al mercat de carboni, el que faria que avancéssim més ràpidament», va delimitar el delegat de la Unió Europea.

La manca de progrés en aquest camp, impedeix que es tanqui un altre: el de les propostes fermes per al finançament de l'adaptació als països pobres. «Si haguéssim arribat a un acord, haguéssim tingut un fons robust», va sentenciar Suïssa. El Grup Africà, en una posició similar a altres en desenvolupament, va sostenir que la «mitigació» i la «adaptació» han de formar un sol paquet. «Decepció», van resumir Sud-àfrica i Canadà.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, també s'ha mostrat «decebut»: «Estic decebut amb els resultats de la COP25. La comunitat internacional va perdre una oportunitat important per mostrar una major ambició en mitigació, adaptació i finançament per enfrontar la crisi climàtica. Però no hem de rendir-nos, i no em rendiré », ha assenyalat a través de Twitter.